U trendu

Nemačka i Austrija izazvaće novi potres na tržištu rada u HR

ZAGREB – Promene u regulatornom okviru Nemačke i Austrije dodatno će pogoršati stanje na hrvatskom tržištu rada i izazvati manjak radnika, prenosi Poslovni.hr.

To su očekivanja savetnika za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske privredne komore Davorka Vidovića, povodom nemačkog otvaranja za kvalifikovane radnike Zapadnog Balkana 1. marta, i austrijskog za hrvatske državljane, kroz zapošljavanje bez radne dozvole od 1. jula.

Zbog nemačkog zakona hrvatske poslodavce očekuje ono što nisu mogli sanjati – utakmica s nemačkim poslodavcima u pogledu konkurentnosti u privlačenju radnika iz regiona.

Hrvatska je prošle godine izdala 73.061 dozvola za rad strancima, čak 85 odsto odnosi se na radnike iz regiona i to 31.214 iz BiH, 14.549 iz Srbije, 8.442 s Kosova, 6.052 iz Severne Makedonije, 3.105 iz Albanije i 537 iz Crne Gore, prenosi Poslovni dnevnik.

Vidović kaže da ključne prednosti hrvatskih poslodavaca u odnosu na nemačke ostaju blizina tržišta i nepostojanje jezičke barijere.

To, smatra, može da nadmaši finansijsku prednost nemačkih poslodavaca, ali i navodi da hrvatski poslodavci treba da se potrude da osiguraju što bolje smeštajne i radne uslove, kao i platu koja će u kombinaciji s tim biti stimulativna za dolazak radnika u Hrvatsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.