U trendu

Nemačka industrijska proizvodnja pala 0,3 posto u decembru

BERLIN – Nemačka industrijska proizvodnja je pala u decembru prošle godine za 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec usled uskih grla u lancu snabdevanja i smanjene aktivnosti u sektoru građevinarstva, objavio je danas federalni zavod za statistiku Destatis.

Podatak o novembarskoj industrijskoj proizvodnji je istovremeno revidiran naviše i pokazuje rast od 0,3 procenta, izveštava Rojters.

Ukupna industrijska proizvodnja u Nemačkoj bila je u 2021. veća za 3,0 odsto nego prethodne godine, ali je i dalje za 5,5 odsto manja nego u pretkriznoj 2019, navodi se u saopštenju Destatisa.

Nemačka ekonomija, koja se često naziva lokomotivom Evropske unije, zabeležila je rast od 2,8 procenata u 2021. godini, mada je u lanjskom četvrtom tromesečju bruto domaći proizvod pao od 0,7 posto zbog mera ograničenja uvedenih u jesen u borbi protiv četvrtog talasa kovida-19, kao i poremećaja u lancu snabdevanja.

Početak 2022, međutim, ulio je blagi optimizam, pošto je jedno prošlonedeljno istraživanje pokazalo da je aktivnost u nemačkom proizvodnom sektoru u januaru porasla prvi put u poslednjih šest meseci zahvaljujući ublažavanju uskih grla u proizvodnji.

Kao drugi pozitivan signal za nemačku privredu, Rojters navodi izjavu šefa prodaje Poršea da ovaj proizvođač luksuznih automobila očekuje još jednu rekordnu prodajnu godinu uprkos globalnoj nestašici poluprovodničkih čipova.

Vlada Nemačke je u januaru smanjila prognozu ekonomskog rasta za 2022. na 3,6 posto, a ministar ekonomije Robert Habek je rekao da se u 2023. godini očekuje usporavanje rasta na 2,3 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.