U trendu

Nemačka neće blokirati kinesku kompaniju ako zaželi da kupi Fordovu fabriku

BERLIN – Nemačka savezna država Sarland neće blokirati kineskog proizvođača električnih automobila BID kao mogućeg ulagača za fabriku automobila Ford koja je u potrazi za novim vlasništvom, izjavila je danas predsednica te države Anke Relinger.

Kako navodi Rojters, Nemačka pokušava da smanji ekonomsku zavisnost od Kine, kako bi se zaštitila od potencijalnih geopolitičkih tenzija, ali tako da se ne otuđi od važnog brzorastućeg potrošačkog tržišta.

Volstrit Džurnal je krajem januara objavio da je BID jedan od petnaest investitora zainteresovanih za preuzimanje Fordovog pogona u Sarlandu od 2025. godine, nakon što Ford prestane sa proizvodnjom modela Ford Fokus.

„Da budem iskrena, Ford je američka kompanija i nisu nam se dopale neke odluke koje su doneli. Zemlja porekla nije jedini kriterijum za preuzimanje fabrike“, rekla je Relinger.

Kineska kompanija BID ranije je navela da je u potrazi za lokacijama za fabrike u Evropi, a izvršni potpredsednik kompanije je ranije ove sedmice izjavio da bi radije izgradio sopstvene fabrike umesto da kupi postojeće, navodi Rojters.

„U Kini postoje situacije i okolnosti koje nam se ne sviđaju sa stanovišta ljudskih prava, to je jasno i to treba ponoviti. Ali imamo i pozitivno iskustvo sa Svoltom“, rekla je Relinger, ukazujući na kineskog proizvođača baterija koji ima fabriku u nemačkoj saveznoj državi Sarland.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.