U trendu

Nemačka ograničava broj radnih viza za Balkan?

Nemačka je sve bliže odluci o tome hoće li produžiti važenje pravila o zapošljavanju niskokvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana, pomoću koje su desetine hiljada radnika sa ovih prostora našle posao u toj zemlji.

Podsećanja radi, pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da važi do kraja ove godine, a uskoro bi nemačke političke stranke trebalo da odluče da li žele da pravilo produže i nakon isteka ove godine.

Iako i dalje nema zvaničnih informacija, nemački mediji s dobrim kontaktima u nemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana.

Uprkos tome što nema informacija, nemački dnevnik “Welt am Sonntag” je objavio članak u kojem tvrde da će Poslanički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe usloviti uvođenjem kvote.

Nemačke socijaldemokrate, koalicioni partner konzervativnih hrišćanskih demokrata Angele Merkel, ranije su bile za bezuslovno produženje važenja ove uredbe, ali se čini da su i oni pokazali spremnost na kompromis. Naime, kako je ovom dnevnom listu saopšteno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota.

Ova izjava pokazuje određenu promenu stava, imajući u vidu da pre korona krize nisu podržavali bilo kakvu vrstu formalnog ili neformalnog ograničenja. Štaviše, objavljena je i studija koja je pokazala da je ova uredba imala pozitivan učinak na nemačko tržište rada, što je protumačeno kao priprema terena za produženje važenja uredbe. Jedan od razloga za oprez socijaldemokrata je činjenica da veći deo naturalizovanih Nemaca poreklom iz migrantskih porodica gleda kako se nemačke stranke odnose prema pitanju migracija.

Kako kažu u ovom ministarstvu, upravljanje migracijama je moguće izdavanjem dozvola, odnosno viza, u skladu sa, kako su objasnili, potrebama na tržištu rada ako za konkretna radna mesta nema kandidata iz Nemačke ili drugih zemalja EU.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Nemačka je prošlog mjeseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine. Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nemaca uprkos povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se naši nekvalifikovani radnici najčešće zapošljavaju. Osim toga, kako je pokazala pomenuta studija, zapadni Balkan ima vešte zanatlije koji su potrebni Nemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno ovakvih ljudi – poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.