Nemačka ograničila „Severni tok“

BERLIN – Nemačka kompanija „Opal Gastransport“, koja je operator gasovoda „Opal“, ograničila je ruskom „Gaspromu“ pristup tranzitnim kapacitetima gasovoda, saopštila je Savezna agencija za mrežu Nemačke.

Ovo ograničenje, koje je stupilo na snagu 14. septembra, uvedeno je u skladu sa odlukom Savezne agencije za mrežu prema kojoj „Opal gastransport GmbH“ više nečhe močhi da prodaje tranzitne kapacitete za prikupljanje i selekciju gasa u količini od 15,86 miliona kilovata na čas, kao ni da vrši njihov prevoz korišćenjem tih kapaciteta.

Savezna agencija za mrežu objasnila je svoju odluku činjenicom da „Gasprom“ ima alternativne transportne pravce i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

Ranije je sud Evropske unije razmotrio žalbu poljskih vlasti i poništio odluku Evropske komisije iz 2016. godine o proširenju pristupa „Opalovim“ kapacitetima „Gaspromu“.

Sud se, obrazlažući odluku, pozivao na narušavanje principa energetske solidarnosti.

Poništena odluka dala je „Gaspromu“ mogućnost da dodatno transportuje do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, učestvujući u odgovarajućim aukcijama.

Prema važećim evropskim standardima – „Gasprom“ može da računa na samo 50 odsto tranzitnog kapaciteta ove cevi, odnosno na 12,8 milijardi kubika.

„Gasprom“ i ruska Vlada rade na zvaničnom odgovoru na odluku suda.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da će ograničenje uticati na pregovore o gasu sa Ukrajinom i Evropskom komisijom, kao i na situaciju sa snabdevanjem energijom u evropskim zemljama, preneo je Sputnjik.

Potpredsednik Vlade Dmitrij Kozak nije odbacio mogućnost da se Rusija žali na presudu.

„Opal“ je grana gasovoda koji spaja „Severni tok“ sa gasnim transportnim sistemom Srednje i Zapadne Evrope.

Gas ulazi u Nemačku do granice sa Češkom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.