U trendu

Nemačka preduzeća:“Tvrdi“ Bregzit nas neće pogoditi

BERLIN – Oko 60 odsto nemačkih malih i srednjih preduzeća koja čine „kičmu“ najveće evropske ekonomije, poznatijih kao „mittelstand“, smatra da „tvrdi“ Bregzit neće uticati na njihovo poslovanje, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja nemačke razvojne banke KfW.

Tom anketom, u kojoj je učestvovalo oko 2.000 kompanija sa godišnjim prihodima do 500 miliona evra, utvrđeno je da oko jedna četvrtina nemačkih MSP očekuje da će se „tvrdi“ Bregzit nepovoljno odraziti na njihovo poslovanje.

„Nemačka mala i srednja preduzeća su, uoči mogućeg ‘tvrdog’ Bregzita, u velikoj meri i dalje relaksirana. To pitanje izaziva zabrinutost samo kod malog broja kompanija“, rekla je ekonomista KfW-a DŽenifer Abel-Koh, a prenosi agencija Rojters.

Istraživanje KfW-a je otkrilo i da 15 odsto nemačkih, izvozno orijentisanih pružalaca usluga, zapravo očekuje da će im „tvrdi“ Bregzit biti od koristi, a kao razlog za takav njihov optimizam KfW navodi smanjenje konkurencije u liku rivalskih kompanija iz Britanije.

Uoči približavanja 31. oktobra, roka za izlazak Velike Britanije iz najvećeg trgovinskog bloka u svetu, pitanje Bregzita je i dalje duboko neizvesno, jer ostaje nejasno pod kojim uslovima će izaći iz Unije ili da li će je uopšte napustiti, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.