U trendu

Nemačka razmatra kako da privuče kvalifikovanu radnu snagu

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se danas sa najvišim nemačkim predstavnicima privrede i sindikata da razgovaraju o tome kako privući kvalifikovane radnike iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji.

Dok zemlja pokušava da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, zakon koji će olakšati državljanima iz zemalja van EU da dobiju vize za posao u Nemačkoj treba da stupi na snagu 1. marta, preneo je AP.

Aranžmani koji se trenutno primenjuju na diplomirane studente proširuju se na imigrante sa profesionalnim kvalifikacijama i znanjem nemačkog jezika.

„Mnoge kompanije u Nemačkoj hitno traže kvalifikovane radnike, uprkos slabljenju ekonomije“, rekao je Erik Švajcer, šef Asocijacije nemačkih privrednih komora za novinsku grupu Funke.

On je rekao i da je u više od 50 odsto kompanija trenutno najveći rizik za poslovanje nedostatak kvalifikovanih radnika.

Sektori koji uključuju informacionu tehnologiju i negovateljstvo posebno se žale na nedostatak radnika.

„Na današnjem sastanku razgovaraće se o tome na koje zemlje nemački biznis želi da se fokusira i reši birokratske prepreke“, rekao je ministar rada Hubertus Heil za RBB Inforadio.

Kao primere, on je naveo proces priznavanja profesionalnih kvalifikacija, jezičke sposobnosti i vizni postupak.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Nemačka pokušava da uspostavi ravnotežu između potreba svog tržišta rada, starenja lokalnog stanovništva i zabrinutosti zbog imigracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.