U trendu

Nemačka stopirala „Tesline“ pripreme za izgradnju fabrike

BERLIN – Sud u Nemačkoj naložio je kompaniji „Tesla“ da privremeno obustavi pripreme za izgradnju svoje evropske mega-fabrike.

Naime, aktivisti za zaštitu životne sredine u Nemačkoj digli su glas protiv namere ovog proizvođača automobila da seče drveće kako bi raščistio zemljište za svoj novi pogon u nemačkoj državi Brandenburg, prenosi CNBC.

Kompanija još nije dobila dozvolu za plan izgradnje svoje nove takozvane „gigafabrike“, ali joj je državna agencija za zaštitu životne sredine dala „zeleno svetlo“ da raskrči 92 hektara šumskog zemljišta.

„Tesla“ je međutim sada pretrpeo udarac nakon što je viši upravni sud grada Berlina i Brandenburga objavio da će razmotriti žalbu lokalne grupe ekoloških aktivista „Zelena liga Brandenburg“ koja se protivi krčenju šume.

Sud je naložio „Tesli“ da obustavi seču, koju je već počeo i koja bi bila završena za samo tri dana, izvestila je nemačka državna radiotelevizija DW.

„Tesla“ i lokalne vlasti imaju rok do utorka u podne da odgovore na presudu suda, objavio je na Tviteru ministar ekonomije Brandenburga Jerg Štajnbah.

Iz „Tesle“ nisu, na upit CNBC-a, direktno komentarisali sudsku naredbu, ali je kompanija na svojoj internet stranici detaljno iznela svoje opredeljenje da „pošumi površinu koja je tri puta veća od fabričke parcele, različitim drvećem u njihovom autohtonom staništu sa potencijalom da postane drevna šuma“.

Kompanija je kupila 300 hektara zemlje u opštini Grinhajd, planirajući da ove godine započne izgradnju i da 2021. krene sa proizvodnjom 10.000 komada „Teslinog“ SUV vozila Model Y nedeljno. Najavila je da će zaposliti 12.000 ljudi u Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar