U trendu

Nemačka uvodi posebnu industrijsku tarifu za cenu struje da ojača konkurentnost

BERLIN – Nemačka planira da uvede posebnu industrijsku tarifu za cenu struje u iznosu od 0,05 do 0,09 evra po kilovat satu kako bi povećala konkurentnost i oduprla se američkim i kineskim subvencijama, prenosi danas briselski portal Euractiv.

Električna energija je skupa u Nemačkoj – jedna studija Fraunhofer instituta utvrdila je da je račun nemačkih kompanija za struju u proseku više nego dvostruko veći u odnosu na njihove konkurente u SAD i Kini.

Električna energija je ključni input za nekoliko zelenih tehnologija, poput proizvodnje polisilikona, glavnog materijala u proizvodnji solarnih panela.

Suočena sa novim američkim zakonom koji, između ostalog, obezbeđuje subvencije kompanijama koje unapređuju zelene tehnologije a posluju na području SAD, kao i s niskim cenama struje u Kini, Nemačka se sada sprema da „uzvrati udarac“, piše Euraktiv.

Nemački ministar privrede i klimatske akcije Robert Habek rekao je u ponedeljak da bi „prednosti postrojenja za obnovljivu energiju, koja proizvode struju po ceni od 0,05 do 0,09 evra po kilovat satu“ trebalo da budu prenete na kompanije, u zavisnosti od „geografskih okolnosti“.

Iako su podaci o cenama struje u Kini retki, predstavnici solarne industrije navode da Peking drži cenu električne energije za svoju industriju proizvodnje solarnih panela na oko 0.07 evra po kilovat satu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.