U trendu

Nemačka „za dlaku“ izbegla recesiju u trećem kvartalu

BERLIN – Nemačka ekonomija je u trećem kvartalu „za dlaku“ izbegla očekivanu recesiju, jer su privatna i državna potrošnja i građevinarstvo doprineli rastu najveće evropske privrede od 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Na godišnjem nivou, BDP Nemačke je u periodu jul-septembar, prema desezoniranim podacima, porastao za 0,5 odsto, nakon rasta od 0,3 odsto u prethodna tri meseca, pokazali su danas objavljeni podaci nemačkog Federalnog zavoda za statistiku, a prenosi agencija Rojters.

„Nemamo tehničku recesiju, ali su podaci o rastu i dalje suviše niski“, izjavio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer za nemačku televiziju ARD.

Domaćinstva su, prema najnovijim podacima, povećala potrošnju u periodu jul-septembar, dok su vladina potrošnja i sektor građevinarstva takođe pružili podršku ukupnom rastu.

Izvoz je u tom kvartalu porastao, dok uvoz i dalje stagnira, poručuju iz statističkog zavoda.

Podatak o kvartalnoj stopi rasta BDP-a za drugo tromesečje revidiran je naniže na minus 0,2 odsto umesto ranije saopštenog pada od 0,1 odsto, dok je za prvo tromesečje revidiran naviše na rast od 0,5 odsto sa prethodno objavljenog nivoa od 0,4 odsto.

Proizvođački sektor, čiji je izvoz decenijama „kičma“ ekonomske snage Nemačke, suočen je sa slabijom inostranom tražnjom, tarifnim sporovima koje je „zapalila“ trgovinska politika američkog predsednika Donalda Trampa i sa poslovnom neizvesnošću povezanom sa odlukom Britanije da izađe iz Evropske unije.

Nemački automobilski sektor, ključni pokretač ukupnog rasta, takođe ima problema sa prilagođavanjem na strože propise nakon skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova i sa prelaskom sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.