U trendu

Nemačka završila izgradnju TPG teminala za 194 dana

FRANKFURT – Nemačka je završila danas izgradnju svog prvog plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) za luku Vilhelmshafen u Severnom moru, žureći da obezbedi više TPG-a i da smanji zavisnost od ruskog gasa iz gasovoda.

„Nov terminal za TPG je veliki korak u pravcu sigurnog snabdevanja energijom“, ocenio je ministar ekonomije Donje Saksonije Olaf Lis u saopštenju, prenosi Rojters.

Nemački mediji ističu da su radovi završeni u rekordnom roku od 194 dana, što je nezabeležen tempo izgradnje u zemlji, a koji je omogućen odustajanjem od procene uticaja na životnu sredinu.

Plutajuću terminal za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) bicie usidren na proširenom pristaništu pre kraja ove godine i omogućiće pretvaranje TPG-a koji stiže specijalnim tankerima u gasno stanje, navodi se u saopštenju.

Ministar za životnu sredinu Kristijan Mejer izjavio je da se on zalaže za dvojnu strategiju u pogledu TPG-a, pri čemu se jedna fokusira na zadovoljavanje kratkoročnih potreba za energijom, a druga dugoročna na širenje obnovljivih izvora energije .

Nova lučka infrastruktura biće opremljena za prelazak na budući uvoz energenata s niskim sadržajem ugljenika, kao što je vodonik.

„Fosilni gasovi moraju da se zamene klimatski neutralnim gasovima što je pre moguće“, rekao je Mejer.

Plutajući terminal za Vilhelmshafen, nazvan Eperanca, koji je u suštini tanket opremljen ne samo za transport TPG-a već i za njegovu regasifikaciju, i dalje se nalazi u brodogradilištu u Brestu, u Francuskoj, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Ejkon Refinitiv.

Portparol ministarstva na čijem je čeli Lis rekao je da se očekuje da Esperanca stigne potpuno natovarena sredinom decembra. Od januara nadalje, stizaće još tankera s TPG-om, a Esperanca će biti privezana i prerađivaće pristigle količine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar