U trendu

Nemačke industrijske narudžbine pale iznad očekivanja

BERLIN – Nemačke industrijske narudžbine pale su u februaru više nego što se očekivalo zbog slabije potražnje iz inostranstva, pokazuju današnji podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Porudžbine za industrijsku robu smanjene su u februaru za 2,2 posto na mesečnom nivou, prema desezoniranim podacima, dok je podatak za januar revidiran naviše i pokazuje rast od 2,3 odsto, objavio je Destatis, aprenosi Rojters.

Analitičari koje je anketirala britanska agencija predviđali su pad februarskih narudžbina od 0,2 procenta na mesečnom nivou.

Porudžbine iz inostranstva su potonule za 3,3 posto, pri čemu je tražnja za intermedijarnim i kapitalnim proizvodima smanjena za 1,9 procenata, odnosno 2,8 odsto respektivno. Nasuprto tome, narudžbine robe za široku potrošnje su bile za 0,7 posto veće.

„Pad narudžbina u februaru treba posmatrati uzimajući u obzir njihov nagli rast u prethodnom mesecu. Ovi pokazatelji jedva da odražavaju uticaj ruskog rata u Ukrajini. Međutim, rat izaziva veliku neizvesnost, posebno u pogledu buduće potražnje“, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije.

Jerg Kramer, glavni ekonomista u Komercbanci, navodi u komentaru da ovaj pad nije „drama“ nakon naglog rasta potražnje u januaru, i da su glavni problemi proizvođača nedostatak sirovina i uska grla u snabdevanju.

„Izazovi s kojima će se suočavati proizvodnja u narednim mesecima manje će se ticati potražnje, a više problema dostupnosti sirovina, koja se pogoršala imajući u vidu rat u Ukrajini i rigidnu korona politiku lokdauna u Kini“, smatra Kramer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.