U trendu

Nemački eksperti predvidjaju pad ekonomije za 5,1 odsto

Komisija nezavisnih ekonomskih savetnika nemačke vlade predvidja da će najveća ekonomija u Evropi ove godine pasti za 5,1 odsto, što je optimističnija prognoza od one koju su nedavno izneli ministri.

U izveštaju koji je objavljen danas, petočlano Nemačko veće ekonomskih stručnjaka predvidja da će bruto domaći proizvod porasti za 3,7 odsto 2021. godine.

Krajem oktobra, ministar ekonomije Peter Altmajer predvideo je pad od 5,5 odsto ove godine, praćen rastom od 4,4 odsto sledeće godine.

Eksperti su rekli da je njihova prognoza uzela u obzir obzir ponovni porast infekcija u protekla dva meseca i nove mere preduzete u zaustavljanju virusa.

U Nemačkoj je već nešto više od nedelju dana na snazi delimično četvoronedeljno „zatvaranje“: ne rade ugostiteljski i sportski objekti, mesta za zabavu, ograničeni su kontakti medju ljudima, ali trgovina radi, kao i škole.

„Ekonomska situacija je krhka zbog naglog porasta infekcija“, rekao je predsednik komisije Lars Feld.

On je rekao da je za dalji razvoj nemačke ekonomije ključno kako će se epidemija obuzdati i kako će se razvijati ekonomije drugih država.

Mnoge druge zemlje u Evropi uvele su drastična ograničenja da bi obuzdale porast epidemije koji je veći u odnosu na Nemačku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.