U trendu

Nemački ministar finansija: Naša ekonomija ne raste tako snažno kao neke druge

VAŠINGTON – Nemačka ekonomija ne raste tako snažno kao njeni partneri, rekao je danas ministar finansija Kristijan Lindner

On je tim rečima odreagovao na objavljivanje prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje je opisao kao veoma oprezne, gde se očekuje kako će se ulaskom u recesiju nemački bruto domaći proizvod smanjiti za 0,1 odsto u 2023. godini, preneo je Rojters.

„Neki naši partneri, naši prijatelji, naši konkurenti razvijaju se dinamičnije od Nemačke“, istakao je Lindner.

Ministar finansija napomenuo je da će Berlin za nekoliko nedelja predstaviti svoje ažurirane prognoze, koje će biti više u skladu sa procenama nemačkih ekonomskih instituta, objavljenim prošle sedmice.

Prema njima, u 2023. godini očekuje se da nemačka privreda poraste za 0,3 odsto, kao i da će izbeći recesiju.

„Ovo upozorenje MMF-a o recesiji je razlog da ispitamo šta možemo da uradimo da ojačamo sopstvenu ekonomsku i konkurentsku poziciju“, rekao je Lindner.

Međunarodni monetarni fond, u izveštaju sa prognozama za svetsku ekonomiju, blago je smanjio izglede za globalni rast za tekuću godinu, pošto su povećane kamatne stope usporile ekonomske aktivnosti i upozorava da bi dalja previranja u finansijskom sistemu mogla smanjiti proizvodnju na nivo blizu recesije.

MMF je prognozirao rast od 0,8 odsto za evrozonu, ali je za neke velike ekonomije izneo lošije prognoze, uključujući Nemačku, za koju se sada predviđa smanjenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.