U trendu

Nemački ministar građanima: Vozite bicik, štedite energiju

BERLIN – Nemci treba da počnu da štede energiju kako bismo postali nezavisniji od ruskih fosilnih goriva, izjavio je danas ministar ekonomije Robert Habek, dok najveća evropska ekonomija nastoji da nađe načine za smanjenje uvoza gasa i nafte iz Rusije kao odgovor na rat u Ukrajini.

Habek je rekao da bi Nemačka mogla da postane manje zavisna ako građani smanje potrošnju energije, predloživši im da koriste voz ili bicikl umesto automobila kad god je to moguće, prenosi Rojters.

„Svaki kilometar nevoženja automobila doprinosi lakšem bekstvu od ruskih isporuka energije. Takođe, time štitimo klimu“, rekao je Habek u intervjuu za FunkeMedia grupu.

On je naveo da je moguće smanjenje individualne potrošnje energije za 10 odsto, dodajući da bi poslodavci mogli da doprinesu tako što će radnicima ponuditi mogućnost da rade od kuće gde god je to moguće.

„Gde god je to moguće, moglo bi ponovo da se radi od kuće jedan ili dva dana u nedelji, u početku na dobrovoljnoj osnovi“, rekao je Habek.

Nemačka je, zbog ruskog napada na Ukrajinu, pod pritiskom da prekine kupovine ruskog gasa i nafte, jer kritičari kažu da ti prihodi obezbeđuju Moskvi vitalna sredstva za vođenje rata, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar