U trendu

Nemački poljoprivrednici demonstriraju zbog ukidanja subvencija za dizel gorivo

Nemački poljoprivrednici okupili su se danas u Berlinu da bi izrazili nezadovoljstvo zbog ukidanja subvenicaja za dizel goriva, koje je deo rešenja vlade za „rupu“ u državnom budžetu za narednu godinu.

Demonstranti su se traktorima dovezli do Brandenburške kapije.

Nemačka vlada postigla je pre pet dana sporazum o budžetu za 2024, sprečivši finansijsku krizu izazvanu presudom suda prošlog meseca, kojom je napravljena velika budžetska rupa od oko 17 milijardi evra.

Koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata nekoliko nedelja je pregovarala o budžetu, nakon što je najviši nemački sud poništio odluku o prenameni 60 milijardi evra. Taj novac je prvobitno bio namenjen za ublažavanje posledica pandemije, pa preusmeren za borbu protiv klimatskih promena i za modernizaciju zemlje.

Poljoprivrednici su nezadovoljni planom smanjenja poreskih olakšica za dizel na koje su imali pravo i zbog uvođenja poreza na poljoprivredna vozila.

Ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, koji je takođe učesnik protesta, rekao je da farmeri „nemaju alternativu“ dizelu i da su mere štednje preopteretile poljoprivredni sektor.

„Ne kažem da ne moramo da štedimo, ali to mora da se uradi na način da su ljudi zadovoljni, a poljoprivrednici su ti koji nas snabdevaju hranom“, rekao je Ozdemir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar