Nemački poslodavci prekrojili planove zapošljavanja

MINHEN – Nemački poslodavci su na početku 2021. godine blago smanjili planove za zapošljavanje nove radne snage.

Barometar zaposlenosti, koji izračunava institut IFO, skliznuo je u januaru na 95 poena sa decembarskog nivoa od 95,5 poena, navodi se u saopštenju instituta dostavlhenom Tanjugu, i dodaje da obnovljene korona mere zaključavanja dovode do povećanja otpuštanja, posebno u maloprodajnom sektoru.

U proizvodnom sektoru se u januaru barometar zapošljavanja poboljšao osmi mesec zaredom, sa minus 11 poena u decembru na minus 10 bodova ovog meseca. Međutim, i dalje su u većini kompanije koje planiraju smanjenje radne snage u narednom periodu.

Među pružaocima usluga, brojke o zapošljavanju i otpuštanjima su manje-više uravnotežene. Konsultantske kompanije za IT sektor i menadžment nameravaju da nastave sa povećanjem broja zaposlenih.

Najviše najavljenih otpuštanja je u janauru bilo u maloprodajnom sektoru zbog produžetka lokdauna, pri čemu se pokazatelj barometra zapošljavanja spustio na minus 8,9 bodova sa minus 1,5 poena u decembru. Jedini pozitivan izuzetak u maloprodajnoj delatnosti su supermarketi, koji i dalje planiraju da zaposle novo osoblje.

Deo kompanija u građevinskoj industriji, uprkos zimskoj sezoni kada je njihova aktivnost obično smanjena, takođe razmatraju nova zapošljavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.