Nemačkoj trenutno nedostaje od 45.000 do 60.000 kamiondžija

BERLIN – Nemačkoj trenutno nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, prenosi portal Seebiz pozivajuću se na nemačke medije.

Nemačko udruženje špeditera i logistike već sada upozorava da bi police supermarketa uskoro mogle biti prazne i traži da se preduzmu mere koje će učiniti da zanimanje vozača kamiona bude što atraktivnije mladim ljudima.

Niska plata i loši uslovi rada učinili su taj posao nepopularnim, a upravo nedostatak vozača kamiona biće glavna tema programa četvorodnevnog Sajma transporta i logistike koji u utorak pocinje u Minhenu.

Portparol sajma Stefan Rumel upozorio je da svake godine u Nemackoj 30.000 vozača kamiona ode u penziju, a da je istovremeno novih vozača tek pola od tog broja.

Više od trećine vozača u Nemačkoj ima 55 i više godina, tek 2,5 odsto ih je mlađih od 25 godina, a 40 odsto vozača kamiona moglo bi otići u penziju u sledećih 10-15 godina.

Rumel navodi da bi tako 2030. godine u Nemačkoj moglo nedostajati čak 150.000 vozača kamiona.

Mediji prenose da se istovremeno povećava obim transporta, da je tome doprinelo i snažno povećanje onlajn trgovine, te da nedostatak vozača ne mogu popuniti više ni vozači iz istocnog dela Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.