U trendu

Nemaka: Proces protiv VW zbog skandala

BERLIN – Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu danas je počeo najveći sudski proces u kojem kupci Folksvagenovih vozila od ovog automobilskog koncerna traže odštetu zbog manipulisanja podacima o količini štetnih gasova kod automobila s dizel motorima.

„Sud mora prvo da proceni u kojoj meri je kupcima Folksvagenovih vozila bila nanesena šteta“, rekao je na početku sudija Mihael Nef.

Folksvagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver koji je manipulisao podacima o štetnim gasovima nisu pretrpeli nikakvu štetu te da dalje koriste svoje automobile, prenosi Hina.

Kako se navodi, tužilac u ovom procesu je Savezna kancelarija za zaštitu potrošača i klub ADAC koji zastupa oko 470.000 kupaca ovih automobila.

Tužilac kompaniju stavlja na teret da je „namerno i protiv pravila“ oštetila svoje kupce.

Jedno od pitanja jeste i u kojoj meri su svi tužitelji pogođeni skandalom.

Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba utvrditi je li šteta nastala smanjenjem vrednosti automobila sa dizel motorima zbog ovog skandala ili tek posle javne rasprave u Nemačkoj oko zagađenja vazduha i sudskih procesa posle kojih je u nekim nemačkim gradovima zabranjen saobraćaj za sva dizel vozila.

Procenjuje se da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju grupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki nemački sud te da bi mogao trajati godinama.

Koncern Folksvagen je u SAD, gde je 2015. godine i otkriven skandal oko manipulacije sa vrednostima štetnih ispusnih gasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar