U trendu

Neočekivani skok nemačkog izvoza u septembru

BERLIN – Nemački izvoz je zabeležio u septembru najveći rast u gotovo dve godine, pokazali su današnji statistički podaci, ublaživši donekle vrlo prisutnu zabrinutosti da će najveća evropska ekonomija ući u recesiju u trećem kvartalu.

Federalni zavod za statistiku saopštio je da je, prema sezonski prilagođenim podacima, izvoz porastao u septemrbu za 1,5 procenata u odnosu na prethodni mesec.

To je najveći porast od novembra 2017. godine i daleko iznad prognoze ekonomista koji su predviđali povećanje od 0,4 procenta, prenosi Rojters.

Današnji podaci su pokazali da je nemački uvoz u septembru porastao za 1,3 odsto, te da se spoljnotrgovinski suficit povećao na 19,2 milijarde evra u odnosu na avgustovski naviše revidirani iznos od 18,7 milijardi evra.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su da će uvoz ostati nepromenjen i da će se trgovinski suficit iznositi 18,1 milijardu evra.

„Iako nema sumnje da je industrija u recesiji, celokupna nemačka ekonomija bi mogla da izbegne još jedan pad – a time i tehničku recesiju – u poslednjem trenutku“, izjavio je ekonomista u ING banci, Karsten Brzeski.

Nemačka privreda je zabeležila pad od 0,1 odsto u drugom tromesecju, a nedavni podaci ukazuju da je proizvodnja bila loša i u trećem kvartalu, što bi moglo da uvede zemlju u tehničku recesiju, koja se, po definiciji, dešava kad se u dva uzastopna kvartala beleži ekonomski pad.

„Današnji podaci o trgovini pokazuju da skoro da nema negativnog uticaja neto trgovine na bruto domaći proizvod u trećem tromesečju“, rekao je Brzeski, dodavši da se privatna potrošnja izgleda blago povećala, a da je građevinarstvo stagniralo ili zabeležilo minimalan pozitivan rezultat.

Nemačke izvozno orijentisane proizvođače pogađa usporavanje svetske ekonomije, i poslovna neizvesnost koja proističe iz trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine i situacije sa Bregzitom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar