U trendu

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

BEOGRAD – Domaća građevinska industrija ima neujednačen pristup primeni savremenih digitalnih rešenja i trebalo bi da se potrudi da ih usvaja, jer je to budućnost ka kojoj moramo da idemo, zaključuje se u izveštaju o korišćenju digitlanih, inovativnih i održivih rešenje u građevinskoj industriji koje je danas u Privrednoj komori Srbije predstavila platforma Orook.

Miljan MIkić, osnivač Orooka rekao je da postoji i između 15 i 20 digitalnih rešenja koja su potekla iz ovog regiona i uspešno se primenjuju na međunarodnom tržištu, ali d aje situacija generano „šarena“.

„Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte za inostrane firme. Ali na sistemskom nivou, odnosno u timovima i kompanijama treba još mnogo da se radi“, ocenio je Mikić.
Dodao je da ima firmi koje za inostrane klijente rade isključivo sa digitlanim alatima i da taj talas digitalizacije građevinarstva treba hvatati.

„Obično građevinske firme koje rade relativno prljave poslove na gradilištu kažu da im ne treba digitalizacija. Ne može se od toga bežati. Treba ići ka tome u korak sa softverskim firmama i u toj simbiozi mislim da imamo jako dobru šansu“, smatra Mikić.

Primetio je da našim građevinarima nije lako da priušte sebi takva rešenje, ali da treba koristiti različite projekte, donacije, oblike sufinansiranja države i PKS-a, kako bi se zajednički podigla lestvica kompetencija naše građevinske indsutrije.

Osnivač kompanije HiCad Žolt Ivanovič bavi se BIM tehnologijom, čija svrha je da o budućoj zgradi razmišlja kroz 3D model, radi eliminisanja grsešaka u projektovanju i postizanja predvidljivosti investicije i toka života jedne ze zgrade.

„Osnovno je da tehnologija smanjuje greške i omogućava mnogo bolju organizaciju rada i bolju predvidljivoist, što je vazno bankama i velikim finansijerima koji imaju veliki interes, jer mnogo bolje mogu da planiraju svoju investiciju bez nepredviđenih toškova“, rekao je Ivanovič.

Ocenio je da je Srbija zasad usvojila standard u ovoj oblasti, ali da se na fakultetima donekle priča o tome.

„Fali malo veće uključivanje države i malo fleksibilniji odnos fakulteta prema tehnolgiji koja neumitno dolazi i koja je obavezan standard u EU, a mi ćemo imati obavezu da je primenimo“, rekao je Ivanovič.

Sekretar Udruženja za građevinsku indsutriju PKS-a Ivan Vuletić naglasila je da naše građevinarstvo konstantno napreduje kao privredna grana i počinje intenzivno da primenjuje BIM platforme, ali da ima još mnogo digitalnih rešenje koja olakšvaju rad ove grane.

„Komora ima u svom Centru za digitalizaciju otvoren konkurs za mala, mikro i srednja preduzeća namenjen digitalizaciji. To podrazumeva subvneciju do 6.000 evra koju daju partneri, a firme dodaju isto toliko“, rekla je ona.

Dodala je da je PKS uputila inicijativu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za pomoć i da su neke građevinske kompanije imale razgovore u Ministarstvu, pre svega one koje se bave održavanjem puteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar