U trendu

Nepromenjena stopa kontraciklicnog zastitnog sloja kapitala

BEOGRAD – Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju zadržana je na nepromenjenom nivou, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvršni odbor NBS odlučio je da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju zadrži na nivou od 0 odsto, radi ublažavanja posledica pojačanih inflatornih pritisaka i globalnog pooštravanja monetarnih politika, uz prisutan rast geopolitičkih tenzija i nastavak konflikta u Ukrajini, na domaće uslove finansiranja privrede i stanovništva.

Narodna banka Srbije na tromesečnom nivou obračunava referentni pokazatelj na osnovu kojeg utvrđuje stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju.

Obračun referentnog pokazatelja zasniva se na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda od njegovog dugoročnog trenda.

Na osnovu podataka iz juna 2022. godine, učešće ukupnih kredita u BDP-u iznosilo je 83,5 odsto, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća od svog dugoročnog trenda iznosila-0,002 procentna poena.

Primenom kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala (Countercyclical Capital Buffer – C CuB) stvara se dodatni sloj osnovnog akcijskog kapitala tokom perioda izraženog kreditnog rasta, čime se povećava otpornost bankarskog sektora i smanjuje mogućnost nastanka finansijske krize.

Stopa C CuB-a za određenu državu iznosi između 0 i 2,5 odsto, pri cemu se podešava za po 0,25 procentnih poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.