U trendu

Nestašica čipova reže proizvodnju Dajmlera

MINHEN – Nemačka automobilska kompanija Dajmler smanjuje proizvodnju Mercedes-Benca u tri fabrike u Nemačkoj i privremeno obustavlja rad pogona u Mađarskoj zbog nestašice čipova.

Dajmler je uveo skraćeno radno vreme za zaposlene u Mercedesovim pogonima u Zindelfingenu, Raštatu i Bremenu u Nemačkoj, dok je fabriku u Mađarskoj zatvorio na tri nedelje, izveštava veb sajt autonews.com.

U Raštatu će skraćenje radnog vremena trajai do kraja sledeće nedelje, u Zindelfingenu i Bremenu do kraja ove sedmice.

U fabrici u Kečkemetu, proizvodnja će biti obustavljena do sredine avgusta.

Iz Dajmlera su saopštili da ne mogu dati prognozu o tome kada će biti eliminisan problem smanjene ponude određenih komponenata poluprovodnika.

„Situacija je i dalje nestabilna i neprekidno iznova procenjujemo šta to znači za proizvodnju Mercedes-Benca“, izjavio je portparol Dajmlera za Automotiv NJuz Evropa.

U Zindelfingenu je proces rada obustavljen samo u nekim odeljenjima, tako da će Dajmler nastaviti normalno da proizvodi velike luksuzne automobile. U pogonu Fektori 56 u Zindelfingenu, u kojem se pravi limuzina S klase, Mercedes-Majbah S klase i potpuno električni sedan EQS, ove mere ne utiču na proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.