U trendu

Nešto manji pretovar tereta na rekama, povratak kruzera

BEOGRAD – Na rekama u Srbiji prošle godine pretovareno je 15,95 miliona tona tereta, što je za 3,2 odsto manje nego 2020. godine, ali su se lani, nakon pauze prouzrokovane pandemijom korona virusa, kruzeri vratili na reke u Srbiji.

Agencija za upravljanje lukama predstavila je, na sedmim godišnjim konsultacijama, rezultate u teretnom i putničkom vodnom saobraćaju za 2021. godinu.

U saopštenju se navodi da je na rekama u Srbiji prošle godine pretovareno 15,95 miliona tona tereta, što je za 3,2 odsto manje nego u 2020. godini.

Najčešće pretovarena vrsta tereta su šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 30,9 odsto pretovara.

Nafta i naftni derivati su na drugom mestu, sa udelom od 15,2 odsto, dok se žitarice nalaze na trećem mestu i učestvuju sa 13,4 odsto.

Ugalj je na četvrtom mestu sa 13,1 odsto učešća, dok se rude nalaze na petom mestu, rezultirajući sa 10,4 odsto u ukupnom pretovaru.

Obim transporta šljunka, peska i kamenih agregata ukazuje na pojačane aktivnosti u oblasti građevinske industrije i realizaciju infrastukturnih projekata Vlade Srbije, stoji u saopštenju.

Kada je reč o međunarodnom putničkom saobraćaju, kruzeri su se u 2021. godini, nakon pauze prouzrokovane pandemijom, vratili na reke u Srbiji.

Prema podacima Agencije, na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji evidentirano je 508 pristajanja i 40.388 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu – 209, zatim u Novom Sadu – 131.

Donji Milanovac dočekao je 99 pristajanja, Golubac 65, a Kladovo dva.

U Agenciji očekuju da će se ovogodišnja nautička sezona približiti rezultatima periodu pre pandemije, imajući u vidu da je u Beogradu najavljeno 700 pristajanja kruzera.

Agencija će stoga posebnu pažnju posvetiti daljem razvoju nautičkog turizma u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar