U trendu

Neto dobit Atlantik Grupe 47,35 miliona evra za devet meseci

ZAGREB – Rast prihoda od 3,2 odsto, povećanje operativne dobiti pre kamata i poreza (EBIT) za 8,3 posto, kao i neto dobiti za 11,6 procenata, ključni su pokazatelji poslovanja Atlantik Grupe (Atlantic) za devet meseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2018.

U ukupnim prihodima Atlantika od 4,01 milijardi kuna (537,6 miliona evra), ostvarenim od januara do kraja septembra, najveći rast beleži prodaja delikatesnih namaza, 9,3 posto, a najveći udeo ima prodaja kafe, 20,4 procenta, ili 817,8 miliona kuna (109,6 miliona evra), prenosi portal novac.hr.

U posmatranom periodu, EBIT je dostigla 452,9 miliona kuna (60,7 miliona evra), a neto dobit kompanije 353,4 miliona kuna (47,35 miliona evra).

„Poslovanje Atlantik Grupe u prvih devet meseci obeležava nastavak rasta prihoda i profitabilnosti u većini poslovnih segmenata i tržišta. Nastavili smo sa strategijom dezinvestiranja ‘non-core’ delatnosti izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, osnažujući istovremeno fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost“, naveo je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atrantika.

Kao važnije poslovne događaje u tom periodu, Tedeski, između ostalog, izdvaja istorijski rekordne vrednosti deonice Grupe na berzi uz rekordne dividende po deonici, povećanje broja članova Uprave na šest članova, te otvaranje logističko-distributivnog centra pored Velike Gorice.

Kad je u pitanju poslovanje distribucije Atlantika u pomenutom periodu, iz kompanije ukazuju na rast od 8,5 posto na hrvatskom, i od 4,7 procenata na slovenačkom tržištu.

Ističu i potpisivanje dva distribucijska ugovora u Severnoj Makedoniji sa Ficosotom i Beiersdorfom, koji potvrđuju kontinuirani fokus na razvoju distribucije unutar Grupe.

U ukupnoj prodaji Atlantik Grupe, prema izveštaju kompanije, vlastiti brendovi Atlantika drže udeo od 64,9 posto, brendovi principala 26,8 odsto, a lanac apoteka Farmacia 8,3 procenta, navodi portal novac.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.