U trendu

Neto dobit Atlantik Grupe skočila 60% na 52 mln evra u 2019.

BEOGRAD – Atlantik Grupa (Atlantic) je ostvarila 2019. godine dobit iz poslovanja (EBIT) od 66,7 miliona evra, što je za 36,4 odsto više nego godinu ranije, dok je neto dobit porasla 59,8 procenata na 52 miliona evra.

Bez jednokratnih stavki i promena u računovodstvenim standardima, dobit iz poslovanja je, na uporednoj osnovi, povećana za 13,1 odsto, a neto dobit za 28,9 odsto, saopšteno je iz Atlantik Grupe.

Prihod od prodaje je u 2019. zabeležio rast od 3,4 posto iz iznosio je 724,2 milona evra.

“Atlantik Grupa je 2019. zaključila sa istorijski najvišim prihodima i profitabilnošću. Godina je za nas bila izuzetno uspešna i ispratili smo je kao stabilna, finansijski prosperitetna i nisko zadužena kompanija, sa osnaženim menadžmentom i jasnom vizijom budućnosti“, kaže predsednik Uprave Emil Tedeski.

Dodaje da je kompanija nastavila sa strategijom dezinvestiranja „non-core“ delatnosti, dok istovremeno jača fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost.

„Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat, pa smo imali i istorijski rekordne vrednosti akcija, ali i rekordni iznos dividende po akciji, što je krunisano i nagradom Zagrebačke berze za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala“, navodi Tedeski.

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticala Strateška poslovna područja – Delikatesni namazi sa rastom od 7,7 odsto i Pića sa rastom od 5,2 odsto.

Kafa se sa 151,5 miliona evra prihoda od prodaje, koji čine 20,9 odsto ukupnih prihoda, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

U distributivnom poslovanju najznačajniji rast od 8,2 odsto, ostvarilo je tržište Hrvatske, a sledi Slovenija sa rastom od 3,7 odsto. U ukupnoj prodaji, sopstveni brendovi čine 64,1 odsto, brendovi principala u distribuciji 27,5 odsto, a apotekarski lanac „Farmacia“ učestvuje u ukupnim prihodima sa 8,3 odsto.

Nakon širenja distributivnog portfolija u regionu 2018. godine, novi distributivni ugovori potpisani početkom 2019. u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) i krajem godine u Srbiji i Sloveniji (Saponia i Kandit), potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja, ističu iz kompanije.

Podsećaju da je krajem marta prošle godine, Atlantik otvorio i novi logističko-distributivni centar kraj Velike Gorice, gde je u prvoj fazi osiguran skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mesta, sa mogućnošću modularnog širenja u skladu sa poslovnim potrebama. U istom skladištu su implementirani i pušteni u rad visoko sofisticirani logistički roboti kompanije Gideon.

Nastavljajući korporativnu strategiju dezinvestiranja „non-core“ poslovnih delatnosti, Atlantik Grupa je u aprilu prošle godine u potpunosti izašla iz segmenta sportske i aktivne prehrane (kompanijaTripoint s brendovima Multipower, Multaben i Ćamp prodata je dotadašnjem distributeru, kompaniji Genuport), a u oktobru prodajom Fidifarma i Multivite PharmaS-u i iz segmenta dodataka ishrani.

Kompanija usmerava fokus na ključne kategorije robe široke potrošnje koje čine kafa, pića, delikatesni namazi i slatki i slani snack, kao i na dalji rast i razvoj distribucije kao važne poluge poslovanja i apotekarskog lanca „Farmacia“. To uključuje i ciljanu internacionalizaciju sa brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal, primarno Argeta i Donat Mg, kao i spajanja i preuzimanja. U tom smislu je pojačana i Uprava kompanije koja sada broji šest članova, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.