U trendu

Neto profit Stelantisa 8,0 mlrd evra u prvoj polovini 2022.

AMSTERDAM – Proizvođač automobila Stelantis izvestio je danas da je ostvario neto dobit od 8,0 milijardi evra u prvoj polovini 2022, što je za 34 posto više u poređenju sa prošlom godinom.

Neto prihod je u izveštajnom periodu porastao za 17 procenata u odnosu na prvo polugodište 2021, na 88 milijardi evra, saopštio je Stelantis, koji je nastao spajanjem Fijat Krajslera i francuske kompanije Pežo Sitroen Automobili (PSA).

Prema saopštenju, četvrti najveći proizvođač automobila na svetu beleži snažan rast prodaje automobila s niskom emisijom štetnih gasova i elektirčnih vozila na baterije, pri čemu je prodaja ovih potonjih skočila za gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu, na 136.000 jedinica, prenosi agencija AP.

Isporuke Stelantisovih automobila u Evropu opale su za 18 odsto zbog problema sa nabavkom čipova tokom globalne nestašice, zbog čega je neto prihod bio manji za 2,0 posto međugodišnje, dok su isporuke u Severnoj Americi porasle za 10 procenata, što je rezultiralo rastom neto prihoda od 31 posto.

Stelantis planira da investira u zajedničko preduzeće sa Samsungom više od 2,5 milijarde dolara za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Indijani.

Najavljuje takođe da će uložiti milijarde u modernizaciju dve kanadske fabrike za montažu automobila i u istraživački centar, kao i izgradnju velike fabrike baterija za električna vozila u Ontariju u zajedničkom poduhvatu sa južnokorejskom kompanijom LG Enerdži Solušen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar