U trendu

Nevreme desetkovalo rod poljoprivrednih kultura u Francuskoj

PARIZ/RIM – Žestoka oluja praćena gradom pogodila je farme širom Francuske ovog vikenda, desetkujući rod poljoprivrednih kultura, saopštila je danas Nacionalna federacija poljoprivrednika (FNSEA), dok su njihove kolege u Italiji upozorile na uticaj suše na prinose njihovih useva.

Grad, jak vetar i obilna kiša naneli su štetu u skoro 65 departmana u Francuskoj, pogodivši pšenicu, voćnjake i vinograde, navodi FNSEA u saopštenju, prenosi Rojters.

„Šteta je izuzetno velika, na nekim farmama je pogođeno 100 odsto useva“, dodaje to francusko udruženje.

Francuska je četvrti po veličini svetski izvoznik pšenice.

Nevreme je pogodilo i severne italijanske regione kao što su Pijemont, Vale d’Aosta i Trentino Alto Adiđe, ali najveći problem u Italiji trenutno predstavlja suša, pri čemu se prognoziraju visoke temperature u većem delu zemlju još nedelju dana.

Italija je u dosadašnjem toku godine zabeležila samo polovinu od uobičajene količine padavina, prema poljoprivrednom lobiju Koldireti, koji procenjuje da šteta od izgubljene proizvodnje iznosi blizu milijardu evra (1,1 milijardu dolara) i ističe da je najjače pogođena dolina reke Po.

„Najviše je stradao pirinač, s drastičnim padom roda na 10.000 hektara, a smanjene su i prognoze prinosa za sve druge žitarice, od pšenice do kukuruza“, naveli su iz Koldiretija u izjavi za Rojters.

Šteta po rod pšenice u zapadnoj Evropi mogla bi da poveća pritisak na ionako ograničenu globalnu ponudu usled ruskog napada na Ukrajinu, koji je podstakao rast cena na tržištu, imajući u vidu da su obe pomenute zemlje vodeći proizvođači i izvoznici pšenice.

Rod voća i grožđa u vinogradima u Francuskoj takođe su pretrpeli ozbiljnu štetu od nevremena, a iz vlade je najavljeno da će ministar poljoprivrede Mark Fesno danas poseti vinogradare u regionima Žironda i Žer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.