U trendu

Nezadovoljni frilenseri traže ukidanje dugova od 2015.

BEOGRAD – Udruženje „Internet radnici Srbije – IRS“ organizovalo je danas ispred Skupštine Srbije protestni performans pod sloganom „Borba bez podela je pobeda za svakoga“, kojim su najvili nastavak borbe za ukidanje dugovanja za poreze i doprinose od 2015. godine.

Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog usvojenih izmena Zakona o porezu na dohodak gradana i poručili da treba pronaći održivo rešenje pravnog i poreskog statusa svih internet radnika.

„Naši zahtevi su obustava naplate poreza i doprinosa od 2015. godine, kao i pravedno i održivo rešenje našeg budućeg pravnog i poreskog statusa“, saopšteno je na skupu.

Predstavnici udruženja su na betonu, na platou ispred Skupštine Srbije, sprejevima ispisali „Borba bez podela je pobeda za svakoga“.

Svi učesnici performansa nosili plastične maske koje su im potpuno prekrivale lica iz, kako su rekli, „bezbednosnih razloga“.

„Mi smo Internet radnici Srbije i ovim performansom najavljujemo nastavak borbe za ciljeve koje smo imali čitave godine, kojima se protivimo Izmeni Zakona o poreskom dohotku građana, koja je usvojena sporazumom od strane dva udruženja frilensera i vlade“, rekla je novinarima članica udruženja koja je želela da ostane anonimna.

Planirano je da se dug za period od skoro šest godina otplaćuje do 1. januara 2022. godine u mesečnim ratama, a internet radnici kažu da ne znaju šta ih čeka posle tog datuma ukoliko dugovanje ne izmire.

Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Skupština Srbije usvojila je 28. aprila izmene Zakona o porezu na dohodak građana i dopunu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje se odnose na oporezivanje frilensera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.