U trendu

Nezavisna analitika vlasništva smanjuje rizik poslovanja

BEOGRAD – Američka analitička kuća Dan i Bredstrit (Dun and Bradstreet) predstavila je danas u saradnji sa Udruženjem banaka Srbije usluge koje pruža u oblasti analize poslovnih rizika na osnovu velike baze podataka o stvarnim vlasnicima kompanija i organizacija širom sveta.

„Dan i Bredstrit ima najveću bazu na svetu od preko 450 miliona podataka iz više od 220 zemalja i sa preko pet miliona osveženih podataka godišnje, što omogućava da se sa velikom verovatnoćom može identifikovati subjekt o kome radite analizu. Ukoliko nema podataka o nekom subjektu, može da se naruči posebno istraživanje“, izjavila je menadžer u Dan i Bredstritu Breda Jerič.

Naglasila je da je veoma važno da ova analitička kuća ima sve podatke o međusobnoj povezanosti subjekata iz baze, što omogućava da se dođe do cele strukture vlasništva i mreže koja postoji između različtih preduzeća, kako bi se videlo koliko je željeni subjekat rizičan, da li postoje neke političke veze i slični rizici.

„Podaci o stvarnim vlasnicima predstavljaju veliki izazov, jer ima mnogo nejasnoća zbog različitih tumačenja pojma stvarnog vlasnika na nivou zakonodavsatva različitih zemalja, nedostatatka tačnih registara o tome i ograničenom pristupu podacima o vlasništvu u pojedinim državama“, naglasila je Jeričeva.

Istakla je da pravni okvir koji reguliše razotkrivanje vlasništva i upravljačkih struktura postoji dugo, a da je naročito zaoštrena od kada je počela borba protiv finansiranja terorizma i pranja novca, kada je otkriveno da se teroristi, trgovci ljudima i korumpirani državni službenici finansiraju preko različitih mreža.

Jeričeva je napomenula da se veoma mnogo vremena troši na prikupljanje takvih podataka, identifikaciju subjekata, pronalaženja cele organizacione strukture i pravih vlasnika.

„To za sobom povlači troškove za prikupljanje podataka i izrađivanje analiza na osnovu njih. Sa nama je mnogo lakše dobiti najnovije, kvalitetne podatke o lokalnim kompanijama koje su povezane sa stranim vlasništvom“, navela je ona.

Jeričeva je rekla kako se o ofšor kompanijama ne mopže dobiti mnogo podataka iz javnih izvora, ali da Dan i Bredstrit koristi neke napredne metode za pronalaženje pravih vlasnika i u tim slučajevima.

Napomenula je da korišćenje analitike podataka pouzdanog nezavisnog dobavljača, sposobnog da proveri ogromne količine informacija, značajno olakšava idenitifikaciju stvarnog vlasnika, smanjuje reputacioni i finansijski rizik, zadovoljava regulatorni okvir i obezbeđuje usklađenost poslovanja sa propisima i procedurama, a utiče i na brže donošenje odluka i efikasnije raspoređivanje resursa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.