Niče novi blok 70 na mestu fabrike IMT

BEOGRAD – Prenamenom zemljišta i rušenjem fabričkih hala nekadašnjeg IMT-a za investicije biće otvoreno najveće parče građevinskog zemljišta na Novom Beogradu u proteklih pola veka.

Prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa skoro je jednak površini novobeogradskih blokova 45 ili 70, piše Beobuild.

Upravo tim povodom, izrađen je elaborat o potencijalima i kapacitetima gradnje na ovom prostoru, a ovaj dokument treba da bude osnova za dalju izradu plana detaljne regulacije i utvrđivanje arhitektonsko-urbanistickih parametara.

Nova namena prostora su stambena naselja, gradski centri i komercijalne zone, preneo je „Blic“.

Najveci izazov ovog poduhvata jeste veličina samog bloka, kao recidiv urbanizma sa sredine prošlog veka, koji se u međuvremenu dokazao kao loš koncept u praksi.

Donosi brojne negativne posledice na saobraćaj i komunikacije, disbalans u namenama i nehumana stambena naselja.

Zbog toga imperativ mora da bude modernizacija nasleđenog urbanizma i napuštanje ideje mega-blokova, pogotovo dominantno stambenih.

Obuhvat budućeg plana detaljne regulacije imace preko 72 hektara, što traži elaborirano saobraćajno rešenje i planiranje humanih stambenih kvartova za cak 20.000 stanovnika.

Deo industrijskog kompleksa već je privatizovan i izgrađen, pre svega fabricki pogoni FOM, na kome se danas nalaze maloprodajni i poslovni objekti.

Prostor je podeljen na dva dela, gde se deo na kome se nalazi IMT mora realizovati kroz arhitektonsko-urbanisticki konkurs, dok se na ostatku obuhvata moze ići na direktno sprovođenje.

Namena je mešovita stambeno-komercijalna, podeljena na stambenu zonu, komercijalnu zonu i mešovite gradske centre.

Mešoviti gradski centri nalazice se duž Tošinog bunara i Ulice Jurija Gagarina, komercijalna zona bice duž Omladinskih brigada, dok će stambena zona biti u sredini bloka.

U tom kontekstu, zanimljivo je da elaborat predviđa skoro isti broj stanovnika u stambenim zonama, kao i u mešovitim gradskim centrima, što govori da će tržišna logika imati glavnu reč.

Iskustvo nas uči da se stambena namena često maskira u poslovne apartmane, kako bi se ispunili urbanistički uslovi, ali te poslovne jedinice kasnijom prenamenom brzo postaju stambene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.