U trendu

Nidek od planiranih ulaganja za Evropu, najviĆĄe za Srbiju

BEOGRAD – Japanska kompanija „Nidek“ donela je odluku da u Novom Sadu gradi fabriku za proizvodnju pogonskih motora za električna vozila, a od 1,5 milijarde evra predviđenih za ulaganja u fabrikama u Evropi, najviĆĄe će biti uloĆŸeno u Srbiji, rekao je danas predsednik kompanije Đun Seki.

Na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Seki je rekao da će pored fabrike njegova kompanija otvoriti i naučni i razvojni centar, zbog čega su u četvrtak potpisali sporazum o saradnji sa Tehničkim fakultetom u Novom Sadu.

Seki je najavio da će TehnoloĆĄki fakultet u Novom Sadu uskoro potpisati joĆĄ jedan sporazum o saradnji sa Univerzitetom za napredne studije iz japanskog grada Kjoto, jer su im, kako kaĆŸe, porebni inĆŸenjeri.

On je istakao da su u „Nideku“ odlučili da ĆĄire proizvodnju u Evropi, jer su upravo članice EU najzahtevnije i najrigoroznije po pitanju očuvanja ĆŸivotne sredine i sprečavanja ispuĆĄtanja ugljen-dioksida.

Zbog novih evropskih zakona za smanjenje emisije ugljen-dioksida, povećani su zahtevi za elektro motore.

„Ovaj trend nas je motivisao da proĆĄirimo naĆĄu proizvodnju u Evropi i za region Zapadnog Balkana imamo dugoročnu strategiju“, rekao je Seki.

On je zahvalio vladama Srbije i Japana na podrơci koju su dobili za otvaranje fabrike u Novom Sadu i kazao da će nova fabrika biti građena u skladu sa ekoloơkim standardima.

Kompanija „Nidek“, dodao je Seki, osnovana je u Kjotu 1973. godine pod vizijom da postane glavni proizvođač elektromotora.

Naveo je da posluju u joĆĄ 40 zemalja u svetu, da zapoĆĄljavaju viĆĄe od 120.000 ljudi, kao i da imaju 20 istraĆŸivačkih i razvojnih centara.

U planu je da u Novom Sadu naprave industrijski park, kakve imaju u Aziji, a najpoznatiji je onaj koji, kako kaĆŸe, imaju u kineskom gradu Pinghu.

Naime, kako je ispričao, pre 20 godina kada su doơli u taj kineski grad, imao je nizak BDP i bio je veoma siromaơan, ali nakon otvaranja i ulaganja Nideka, danas u tom gradu zapoơljavaju viơe od 12.000 ljudi, a lokalna samouprava ubira velike poreze na godiơnjem nivou.

„To ĆŸelimo da postignemo i ovde u Srbiji“, nagalsio je Seki.
Naveo je i da je otvaranje fabrike u Srbiji u skladu sa „Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom“ koju je pokrenula japanska vlada.

Gradonačelnik Novog Sada MiloĆĄ Vučević rekao je da građanje te japanske kompanije za Novi Sad, ali i čitav okrug, znači nova radna mesta i viĆĄe novca u budĆŸet za puteve, obdaniĆĄta, ĆĄkole.

Istakao je da je ovo sedma fabrika koju je aktuelna vlast uspela da dovede u Novi Sad.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata rekao je da će kompanija „Nidek“ biti najveća japanska investcija u Srbiji i da će biti snaĆŸan pokretač za ekonomsku saradnju između Srbije i Japana.

Ocenio je da Vlada Srbije i Grad Novi Sad daju dobru podrĆĄku stranim investitorima i zahvalio predsedniku Vučiću ĆĄto je u Srbiji napravio dobro poslovno okruĆŸenje.

KaĆŸe da će „Nidek“ i u ekonomskom i obrazovnom smislu dati kvalitetan doprinos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.