U trendu

Nikezić (SSP): Saradnja sa kineskim partnerima počela pre ove vlasti

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je danas da nije tačno da pre ove vlasti nijedan projekat sa kineskim partnerima nije bio započet, navodeći kao primer da je bio „gotovo završen most Zemun – Borča i potpisani ugovori za odsumporavanje postojećeg i izgradnju novog bloka u termoeletrani Kostolac“.

„I nisu Kinezi ‘spasili’ Železaru i RTB Bor, već ih je nesposobna SNS (Srpska napredna stranka) vlast praktično poklonila kineskim firmama, koje sada ostvaruju milijarde evra profita, nemilice eksploatišući najvrednije srpske resurse“, ocenio je Nikezić u pisanoj izjavi.

Nikezić je naveo da ministar finansija Siniša Mali tvrdi da se ranije nije ni sarađivalo sa svetskim ekonomskim silama, „iako je Sporazum o strateškoj saradnji Srbije sa Kinom potpisan još 2009. godine“.

„Saradnja sa Kinom mora da bude upravo strateško partnerstvo, a ne neokolonijalni odnos i dužničko ropstvo. Kina jeste među prvih pet spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali sa ubedljivo najnepovoljnijom strukturom, jer je samo 25 odsto uvoza pokriveno izvozom, pošto u Kinu danas izvozimo robu vrednu 1,1 milijardu evra, a uvoz je 4,5 milijardi evra“, ukazao je Nikezić.

Istakao je da „dodatni problem predstavlja struktura izvoza u Kinu, koji je porastao 87,8 puta isključivo zahvaljujući ogromnom rastu izvoza rude bakra i neobrađenog drveta, koji danas čine 94 odsto srpskog izvoza u Kinu“.

„Da stvar bude još gora, potpisani Sporazumom o slobodnoj trgovini će dodatno pogoršati poziciju Srbije i naneti nesagledive posledice po srpsku privredu, radna mesta i standard svih naših građana“, ocenio je Nikezić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.