U trendu

NIS: Neto dobit za devet meseci ove godine 54 odsto manji nego 2022. godine

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je za devet meseci ove godine ostvarila neto dobit od 31,8 milijardi dinara, što je 54 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih devet meseci 2022. godine.

U istom periodu, pokazatelj EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) smanjen je 46 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosi 56,5 milijardi dinara.

Obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda NIS grupe iznose 181,7 milijardi dinara, odnosno dva odsto manje nego godinu dana ranije.

NIS je, kako je navedeno, stabilnosti budžeta Srbije doprineo i putem isplate dividende za 2022. godinu u rekordnom iznosu od oko 23,4 milijarde dinara.

Istovremeno je smanjena i zaduženost prema bankama koja na kraju devetomesečnog perioda iznosi 548,1 milion evra, što je četiri odsto manje u odnosu na kraj septembra prošle godine.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa u tom periodu iznosi 868,1 hiljadu uslovnih tona, što je 1,3 odsto manje u poređenju sa prošlom godinom. Zahvaljujući investicijama i geološko-tehničkim aktivnostima, u devet meseci 2023. godine ostvaren je blagi rast proizvodnje domaće nafte u odnosu na period januar-septembar 2022. godine.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 3,054 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je šest odsto manje nego u istom periodu 2022. godine. Ukupno je prodato 2,995 miliona tona naftnih derivata, odnosno sedam odsto manje u poređenju sa prvih devet meseci prošle godine.

U periodu januar-septembar 2023. godine NIS grupa je nastavila sa realizacijom planiranog investicionog ciklusa. U kapitalne projekte uloženo je 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja iz istog perioda prošle godine.

Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, kao i u razvoj maloprodajne mreže. 

Finansijski rezultati NIS grupe ostvareni u prvih devet meseci 2023. godine u skladu su sa kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima, među kojima najveći uticaj ima pad cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, kao i regulacija cena goriva. Prosečna cena nafte tipa „brent“ u prvih devet meseci bila je 82,1 dolar za barel, što je 22 odsto manje u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine.

Kompanija je, kako je navedeno, nastavila i sa primenom novih tehnologija, na naftnim bušotinama NIS-a primenjena je ECO digitalna platforma koja u potpunosti automatizuje izradu bušotina. Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem maloprodajne mreže, pa je u rad pušten i drugi objekat na auto-putu „Miloš Veliki“.

Kompanija je nastavila i sa ulaganjima u projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Solarne elektrane do sada su postavljene na ukupno 15 benzinskih stanica NIS-a.

Dodaje se da je NIS nastavio da podržava napore za poboljšanje standarda građana Srbije i potpisao Sporazum o saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje kojim se definišu pogodnosti za korisnike Penzionerskih kartica prilikom kupovine goriva i dopunskog asortimana na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev rekao je da je kompanija u trećem kvartalu ostvarila najbolje finansijske i operativne rezultate u 2023. godini.

„U kapitalne projekte investirali smo 10,4 milijarde dinara, što je 129 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prioriteti su nam modernizacija kompanije, energetska tranzicija, ulaganje u društveno odgovorne projekte i građenje čvrstih partnerstava sa zajednicom u kojoj poslujemo“ rekao je Tjurdenjev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар