NIS nije ispunio obaveze, ali hoće

Nekadašnji ministar rudarstva i energetike i potpisnik ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) Petar Škundrić izjavio je da NIS nije zaokružio svoju investicionu obavezu, ali je dodao da je uveren da hoće.

Škundrić je za Vojvođansko-istraživačko analitički centar VOICE, ekao da je NIS-u ostalo još da završi poslove oko rekonstrukcije rafinerije Novi Sad.

Portal VOICE je objavio da je taj posao trebalo da bude završen još 2012. godine i dodao da je neispunjenost investicionih obaveza uslov za raskid ugovora sa Gaspromom.

„Sve ostalo NIS je uradio. Uradio je i više od toga i ulazio je u nove investicione zahvate, kao što je duboka prerada nafte i tako dalje, što nije bilo predviđeno ugovorom, kao što njime nisu bili predviđeni svi investicioni zahvati, uključujući i istraživanja novih naftnih polja, obezbeđivanje sopstvenih rezervi nafte i tako dalje“, naveo je Škundrić.

Dodao je da očekuje da bi trebalo da „negde u narednih pet godina“ NIS ne samo zaokruži svoju obavezu, nego da napravi i korak dalje u pravcu širenja svog portfolia, što je i započeo, u pravcu pronalaženja novih nalazišta nafte u Srbiji već i u regionu, jer su istraživanja u toku i u Mađarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

„I jako je značajno da NIS u regionu dođe i do novih izvorišta nafte. NIS je izašao i sa svojom maloprodajnom mrežom, takođe u susednoj zemlji i tako povećao izvoz derivata iz Srbije u zemlje okruženja“, kazao je Škundrić.

Na pitanje da li bi i danas bio potpisnik istog ugovora, Škundrić je ocenio da i u današnjim okolnostima Srbija ne bi mogla da napravi bolji ugovor.

„Ja nisam bio zagovornik prodaje opštih narodnih dobara, ali sam bio disciplinovani izvršilac onoga što je država, odnosno Vlada Srbije, već dogovorila kroz naftno-gasni aranžman i u tom smislu sam bio i potpisnik ugovora“, rekao je bivši ministar.

Gasprom je još 2012. godine saopštio da je ispunio svoju investicionu obavezu. VOICE je naveo da jedini pouzdan odgovor na to pitanje mogu dati izveštaji revizora, koje ne poseduju u  Ministarstvu rudarstva i energetike.

U međuvremenu, u MUP-u je za VOICE potvrđeno da je istraga o privatizaciji NIS-a i dalje u toku.

Istovremeno, iz Vojvodine stižu zahtevi da se napravi revizija naftno-gasnog aranžmana sa Rusijom i ukazuje da NIS, uprkos svemu, i dalje ima povlašćen položaj u pogledu plaćanja rudne rente i da se zakoni Srbije na tu kompaniju i dalje ne primenjuju, zbog čega se u budžet Srbije uplaćuje znatno manje sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.