U trendu

NIS planira ulaganje od 25 milijardi dinara u 2022.

BEOGRAD – Odbor direktora NIS-a usvojio je Biznis plan za 2022. godinu kojim su planirana ulaganja od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas iz te kompanije.

Planiranim investicijama će se omogućiti dalji razvoj i modernizacija kompanije i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju, navela je Naftna industrija Srbije.

Biznis plan potvrđuje nastavak realizacije ulaganja u sve segmente poslovanja, a najviše će biti investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Značajan novac biće uložene u dalju modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu, razvoj maloprodajne mreže i usluga u Srbiji i regionu, kao i u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom.

NIS navodi da prioritet ostaju i investicije u zaštitu životne sredine i bezbednosti na radu, nastavak procesa digitalne transformacije, unapređenje operativne efikasnosti, kao i dalji razvoj sinergije sa HIP Petrohemijom.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa NIS će nastaviti sa realizacijom programa u Srbiji, proširenjem projekta u Rumuniji i daljim razvojem projekta „Obudovac“ u Bosni i Hercegovini.

U preradi nafte uz rast obima prioritet su povećanje dubine prerade, i proizvodnja biogoriva.

Treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu obuhvatiće nastavak aktivnosti u vezi sa predstojećom rekonstrukcijom postrojenja katalitičkog krekinga (FČ) i izgradnjom postrojenja za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina).

NIS planira dalji razvoj maloprodajne mreže, realizaciju strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata, kao i unapređenje kvaliteta robe i usluga.

„Puštanje u rad Termoelektrane-toplane Pančevo i nastavak aktivnosti u vezi sa projektom vetropark Plandište osnovni su razvojni projekti u oblasti energetike“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar