U trendu

NIS podržao 22 projekta za reproduktivno zdravlje i natalitet

BEOGRAD – Naftna industrija Srbije podržala je 22 projekta u oblasti reproduktivnog zdravlja i povećanja nataliteta, saopštila je danas kompanija.

NIS je objavio rezultate konkursa u okviru programa „Zajednici zajedno“, koji se od 2009. godine realizuje u saradnji sa lokalnim zajednicama širom Srbije, a ovogodišnji program pod sloganom „Da se nove nade rode“ posvećen je reproduktivnom zdravlju i povećanju nataliteta, i ukupna vrednost 22 podržana projekta iznosi 118,5 miliona dinara.

Izabrani projekti usmereni su na opremanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite koje se bave reproduktivnim zdravljem u cilju blagovremene dijagnostike i lečenja što direktno doprinosi povećanju nataliteta.

Takođe, podrška je namenjena i lokalnim samoupravama u realizaciji javnih poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje.

Oprema koja će biti nabavljena u sklopu odabranih projekata zadovoljava najviše tehnološke standarde u oblasti specijalizovane medicinske opreme.

U delu podrške lokalnim samoupravama u sufinansiranju procesa vantelesne oplodnje, omogućena je podrška parovima u samom procesu vantelesne oplodnje, kao i u procesu pripreme za postupak.

Projekti će biti realizovani u 13 partnerskih gradova i opština u našoj zemlji: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Pančevu, Požarevcu, Kikindi, Zrenjaninu, Kanjiži, Srbobranu, Žitištu, Novom Bečeju i Velikom Gradištu.

Rezultati konkursa objavl?eni su na veb stranici https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/ , kao i na sajtovima gradova i opština učesnica u programu.

Neki od rezultata podržanih projekata su: nabavka najsavremenijih ultrazvučnih aparata, CTG aparata, opreme za embriološke laboratorije, opreme za hirurške intervencije, ginekoloških stolova i stolica namenjenih i osobama sa invaliditetom, kao i inkubatora za novorođene bebe.

Od 2009. godine, samo kroz program „Zajednici zajedno“, NIS je u unapređenje uslova za život građana Srbije uložio više od 1,5 milijardi dinara i realizovao više od 1.000 projekata u oblasti javnog zdravlja i socijalne zaštite, nauke i obrazovanja, kulture, sporta i zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar