U trendu

NIS: Radimo normalno, tržište derivata uredno snabdeveno

BEOGRAD – Poslovanje NIS-a se u ovom trenutku obavlja neometano i kompanija ostaje fokusirana na nastavak realizacije započetih investicija i očuvanje stabilnosti domaćeg tržišta naftnih derivata, odgovorio je danas NIS na pitanje Tanjuga da li će najnoviji paket sankcija EU prema ruskim kompanijama uticati na rad NIS-a i snabdevanje srpskog tržišta.

„Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu i tržište je uredno snabdeveno svim vrstama derivata“, navodi se u odgovoru NIS-a.

U NIS-u kažu da nastavljaju da prati situaciju i analiziraju sve potencijalne scenarije.

EU je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta.

Zabranjeno je direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 odsto vlasnistva ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešsća u dobiti, ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose i na spisku kompanija kojima su uvedene finansijske sankcije nalazi se i Gaspromnjeft.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i Gaspromnjeft, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

Vučić je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.