U trendu

NIS stipendirao više od 130 studenata, svi se zaposlili u toj kompaniji

BEOGRAD – Kroz program „Energija znanja“ Naftna industrija Srbije (NIS) je do sada stipendirala više od 130 studenata, a kroz ovaj program i na druge načine, obrazovanje u Srbiji od 2009. godine pomogla je sa 6,3 miliona evra, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar je to rekao u razgovoru sa delegacijom NIS na čelu sa generalnim direktorkom Kirilom Tjurdenjevim i nekadašnjim stipendistima NIS-a, a sada zaposlenim u ovoj kompaniji.

„Ministarstvo prosvete će nastaviti da podiže kvalitet obrazovanja u Srbiji, između ostalog i kroz saradnju sa kompanijama kao što je NIS. NIS sarađuje i sa srednjim školama u Srbiji, time se obrazovni profili prilagođavaju potrebama tržišta rada, a ta saradnja doprinela je i odzivu za stipendije među studentima“, rekao je Ružić i naveo da je pre svega reč o školama u Pančevu i Zrenjaninu.

Dodao je da NIS kao društveno odgovorna kompanija daje pozitivan primer i ukazuje na značaj saradnje privrede i obrazovanja.

Ružić je istakao da Srbija ima dosta talentovanih mladih ljudi koji ostvaruju odlične rezultate na takmičenjiima različitih nivoa i da su njihovi uspesi prepoznati u svetu, pošto se visoko plasiraju na međunarodnim takmičenjima.

„Oni su dobri u onome u čemu se takmiče ali i u tome što se dobro izražavaju na stranim jezicima, što je plus za naš obrazovni sistem koji se često kritikuje. NIS podržava i razne olimpijade, pre svega iz matematike fizike i hemije i ta podrška je iznedrila više od 100 medalja koje su naši takmičari doneli sa raznih međunarodnih takmičenja“, rekao je ministar.

Zahvalio je NIS-u i na opremanju i adaptaciji kabineta i laboratorija u školama i na fakultetima, jer se, kako je ocenio, i na taj način unapređuje znanje.

Prema njegovim rečima, kruna saradnje sa NIS-om za sve što je kao društveno odgovorna kompanija uradilo jeste Svetosavska nagrada za doprinos obrazovanju, koju je ova kompanija dobila 2016. i 2021. godine.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev je istakao da su NIS i Ministarstvo prosvete zajedno posvećeni podršci mladima i razvoju obrazovanja u Srbiji.

„Mladi koji su bili najbolji studenti na fakultetima sada su nam kolege i budućnost naše kompanije. Stipendiranjem s jedne strane obezbeđujemo stručnjake za našu kompaniju ali i da oni ostaju u Srbiji“, rekao je on.

Program “Energija znanja”, pokrenut je 2012. godine, kako bi doprineo unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji i približio se akademskoj zajednici i mladima, a svi dosadašnji stipendisti su se i zaposlili u NIS-u.

Današnjem sastanku u Palati Srbija prisustvovalo je više od 50 stipendista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar