U trendu

NIS: U prvom kvartalu nastavljen razvoj, ocuvana stabilnost

BEOGRAD – U izazovnim makroekonomskim okolnostima koje su obeležile prvo tromesečje ove godine prioriteti NIS-a bili su očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata, očuvanje stabilnosti poslovanja i nastavak razvoja kompanije, saopšteno je iz NIS-a i navedeno da je
NIS grupa u ovom periodu ostvarila dobre finansijske i operativne rezultate.

Period je završen sa neto dobiti od 15,6 milijardi dinara, a obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznosile su 53,2 milijarde dinara.

Iz NIS-a ističu i da je u prva tri ovogodišnja meseca zabeležen rast cena nafte, pa je prosečna vrednost nafte tipa „brent“ bila 101,4 dolara po barelu, što je za 67 odsto više od prosečne cene iz prvog kvartala prošle godine.
Dobrim finansijskim rezultatima značajno je doprinelo dalje unapređenje operativnih pokazatelja, saopštavaju iz NIS-a i dodaju da je na aktivama NIS grupe u Srbiji i regionu ukupno proizvedeno 292.100 uslovnih tona nafte i gasa, što je blagi rast u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prvom tromesečju prošle godine, 291.800 uslovnih tona.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 904.900 tona sirove nafte i poluproizvoda, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan obim prometa naftnih derivata povećan je za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 958.6000 tona.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da je kompanija, iako suočena sa veoma složenim okolnostima, uspela da očuva redovno poslovanje, kao i uredno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima.

„U razvoj kompanije smo u prva tri meseca ove godine investirali 3,8 milijardi dinara i nastavili rad na jačanju sinergije sa HIP Petrohemijom“, rekao je on.

Dodao je da će i u nastavku godine NIS grupa ostati fokusirana na čvrstu finansijsku disciplinu i sprovođenje poslovnog modela koji je dao dobre rezultate u izazovnim uslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar