U trendu

NIS unapredio poslovne rezultate, nastavljen razvoj kompanije

BEOGRAD – Naftna indsutrija Srbije (NIS) je u prvih šest meseci 2021. godine imala neto dobit od 6,08 milijardi dinara, a prihod od prodaje je iznosio115,7 milijardi dinara, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je ta kompanija.

NIS u prvom poplugodištu 2021. poslovao pod uticajem posledica pandemije, navodi se u saopštenju te kompanije, a u fokusu su bili unapređenje efikasnosti poslovanja, finansijska disciplina i investicije u ključne razvojne projekte, što je znatno unapredilo finansijske rezultate u poređenju sa istim periodom prošle godine, navodi se u saopštenju te kompanije.

Boljim rezultatima NIS-a, navodi se, doprineli su i povoljniji makroekonomski parametri, pre svega oporavak privrednih aktivnosti i rast potrošnje naftnih derivata.

Trend rasta zabeležila je i vrednost nafte, pa je tako prosečna cena nafte tipa Brent u izveštajnom periodu iznosila 64,9 dolara po barelu, što je 63 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom prošle godine.
Neto dobit NIS Grupe za prvih šest meseci 2021. godine je 6,08 milijardi dinara, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada je u istom periodu zabeležen gubitak od 10,2 milijarde dinara, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 22,22 milijarde dinara, što je povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je taj pokazatelj iznosio 2,3 milijarde dinara.

Tokom prvih šest meseci zabeležen je rast prihoda od prodaje od 35 odsto u odnosu na isti period 2020. godine i oni iznose 115,7 milijardi dinara.

NIS je u ovom izveštajnom periodu zabeležio značajno poboljšanje pokazatelja operativnog novčanog toka (OCF) koji je na nivou od 14,5 milijardi dinara, odnosno 132 odsto više od prošlogodišnjeg.

Obaveze NIS Grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 95,4 milijarde dinara, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine.
NIS u saopštenju navodi da je uspeh zabeležen i kod većine operativnih pokazatelja.

U Rafineriji nafte Pančevo u prvih šest meseci ove godine prerađeno je 1.714 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je pet odsto više u odnosu na isti period 2020. godine.

Ukupan promet naftnih derivata u izveštajnom periodu iznosio je 1.768 hiljada tona, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, NIS je ostao posvećen daljem razvoju i modernizaciji svoje maloprodajne mreže – otvoren je prvi maloprodajni objekat na novom auto-putu „Miloš Veliki“, Gazprom benzinska stanica „Sokolići 1“.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, ukupan obim proizvodnje za prvo polugodište ove godine iznosi 589 hiljada uslovnih tona, navodi NIS.
Značajno su poboljšani rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment) pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) umanjen 48 odsto u odnosu na prošlu godinu.
NIS je, kako dodaje, nastavio i da doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje, pa su u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ potpisani sporazumi sa 12 lokalnih samouprava širom Srbije koji imaju za cilj realizaciju ekoloških projekata u koje će NIS uložiti 107,5 miliona dinara.
Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev povodom objavljenih rezultata poslovanja za prvo polugodište 2021. godine naglasio je da kompanija ostaje posvećena razvoju.

„Uporedo sa konstantnim povećanjem efikasnosti poslovanja sprovodimo i veliki investiocioni program i za šest meseci smo uložili ukupno 8,6 milijardi dinara. Nastavićemo da radimo na unapređenju poslovnih rezultata, uz realizaciju strateških razvojnih projekata. Na taj način učvršćujemo temelje za dalji razvoj kompanije i ostajemo siguran izvor prihoda za akcionare i naše zaposlene, kao i pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo“, rekao je Tjurdenjev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.