U trendu

NLB grupa: Cene akcija utvrđene u skladu sa zakonom

BEOGRAD/LJUBLJANA – NLB Komercijalna banka je postupak utvrđivanja cene akcija, koje su predmet otkupa, u potpunosti sprovela u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, rečeno je Tanjugu u NLB grupi, a povodom najnovijih događaja u vezi sa trgovinoma akcijama Komercijalne banke.
Naime, Beogradska berza je odlučila da se, kako su naveli, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti od danas obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke.
Do toga je, prema saopštenju brokerske kuće Momentum Securities došlo zbog okolnosti „koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti“.
U saopštenju ove brokerske kuće se još navodi da je banka otkada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara, odnosno 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke.
Iz NLB grupe napominju da su oduvek težili potpuno ravnopravnom tretmanu svih akcionara, posebno manjinskih.
„Vođeni upravo tim principom, uz brigu i puno uvažavanje prava manjinskih akcionara, kao i svih relevantnih propisa, otpočeli smo proces prinudnog otkupa i utvrdili cene akcija. Napominjemo da je Zakonom o privrednim društvima takođe predviđena pravna zaštita, u slučaju da manjinski akcionari smatraju da cena nije određena na zakonom propisan način“, kažu u NLB grupi.
Dodaju da banka u potpunosti sarađuje sa regulatornim telima i da kao sve procese do sada, i ovaj vodi na odgovoran i transparentan način, uz pravovremeno informisanje svih akcionara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.