U trendu

Norveski radnici u industriji nafte najavili strajk 12. juna

OSLO – Najmanje 647 norveških radnika u naftnoj industriji stupiće u štrajk od 12. juna ukoliko pregovori s poslodavcima o platama, koji se vode uz posredovanje države, ne budu uspešni, saopštili su danas sindikati.

Ova najava, kako prenosi Rojters, dovodi u rizik deo proizvodnje sirove nafte bude koja bi mogla da bude obustavljena, ali možda neće uticati na proizvodnju gasa.

Radnici traže povećanje plata po stopi većoj od inflacije i druge izmene u ugovorima o radu, ali nisu objavili detalje o svojim zahtevima.

Članovi sindikata Indastri Enerdži i Ledern planiraju štrajk na 10 stalnih postrojenja instaliranih na moru, uključujući Njord A, Valhol, Gudrun i nekoliko platformi Oseberg, kao i tri mobilne jedinice za servisiranje, saopštili su sindikati.

U štrajk članova sindikata Ledern bi u početku bila uključena 74 uglavnom visoko pozicionirana radnika na morskim postrojenjima, što bi verovatno pogodilo proizvodnju nafte na platformama Gudrun, Oseberg jug i Oseberg istok, kojima upravlja Ekvinor, precizira se u saopštenju sindikata.

Proizvodnja gasa bi trebalo da ostane normalna, rekao je za Rojters šef sindikata Ledern Audun Ingvartsen.

„Pokušaćemo da izbegnemo uticaj na proizvodnju gasa jer vodimo računa o situaciji sa snabdevanjem gasom u Evropi. Nadam se da ćemo moći da nađemo najbolje rešenje i za Norvešku i za naftne kompanije, i da istovremeno ostvarimo deo radničkih zahteva. Nadam se da ćemo moći da izbegnemo štrajk“, rekao je on.

Ledern pregovara u ime oko 1.300 članova sindikata.

Iz norveške naftne kompanije Ekvinor nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.