U trendu

Nova ekološka inicijativa Er Srbije

BEOGRAD – „Er Srbija“ je implementirala mobilnu aplikaciju „SkajBrit“ (SkyBreathe) programa za praćenje i kontrolu potrošnje goriva, namenjenu svom letačkom osoblju, navodi se u današnjem saopštenju srpskog avioprevoznika.

Ta aplikacija pilotima pruža uvid u sve letove koje su obavili, uz mogućnost analize svake faze leta, poređenja odstupanja između realizacije i plana, kao i praćenja uspešnosti primene inicijativa koje doprinose smanjenju emisije gasova.

Putem „SkajBrita“ dostupno je i mnoštvo informacija koje pomažu u aktivnostima pre poletanja i nakon samog leta.

„Briga o zaštiti životne sredine predstavlja neodvojiv deo našeg svakodnevnog poslovanja i zadovoljni smo jer inicijative koje pokrećemo daju rezultate. Tokom 2019. godine uspeli smo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida za gotovo tri hiljade tona. Naši piloti su najzaslužniji za smanjenje potrošnje goriva jer se procedure sa ovim ciljem uglavnom preduzimaju tokom samog leta“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Prema njegovim rečima, upotreba mobilne aplikacije dodatno će pospešiti proces optimizacije i raduje svaki novi korak ka održivijoj budućnosti avio-industrije.

„Er Srbija“ od 2013. godine aktivno učestvuje u procesu EU ETS, koji podrazumeva praćenje emisije ugljen-dioksida na teritoriji Evropske unije, a od 2019. i u Šemi za kompenzaciju i smanjenje emisije ugljenika u međunarodnom vazduhoplovstvu (CORSIA) Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, dodaje se u saopštenju.

Početkom oktobra 2020. godine, Er Srbija je postala deo zajednice korisnika „SkajBrit“ sistema i pridružila se svetskim avio-kompanijama koje koriste ovaj specijalni softver namenjen očuvanju životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.