Nova IKEA u Beču neće imati parking, već „zeleni krov“

BEČ – IKEA je još jednom pokazala da je kompanija koja ide ispred vremena i to novom prodavnicom koja je smeštena na bečkoj stanici Vestbanhof.

Ova zgrada ne liči ni na jednu IKEA-inu prodavnicu.

Naime, ne samo da ima ekološku fasadu i krov, već nece biti mesta ni za parkiranje.

Ovaj inovativni koncept cilja na urbanog kupca i takođe ukazuje na sjajni sistem javnog transporta u Beču, prenosi sajt My modern met.

IKEA Vestbanhof ce obuhvatiti čitav asortiman proizvoda koji kupci očekuju, ali ima i jedna novina, naime veći komadi nameštaja biće dostavljeni na adresu u roku od 24 sata. To je novi način kupovine koji omogućava udobnost i praktičnost.

Nekonvencionalni dizajn zgrade bio je zajednički napor arhitekata jednog beckog studija i IKEA-inih arhitekti. Cilj je bio da se stvori neformalni prostor u kojem cela zajednica može da uživa. Zeleni krov bice otvoren za javnost i nakon radnih sati IKEA-e.

Osim zelenila, u ovom delu biće smešten i kafić, preneo je sinoć Klix.ba.

Arhitekti su zamislili spoljnu fasadu kao policu, s različitim zonama za terase, zelenilo i praktične mere poput toaleta, liftova i stepenica. 160 stabala integrisanih u spoljnu fasadu pomoćice u grejanju i hlađenju, održavajući uravnoteženu mikroklimu.

(Tanjug)

Napišite komentar