Nova uredba o besplatnoj struji i grejanju za ugrožene

Vlada Srbije planira da do kraja oktobra usvoji novu uredbu o besplatnoj struji, gasu i grejanju za ugrožene kojom će biti otklonjeni nedostaci zbog kojih je postojeća uredba proglašena neustavnom, a verovatno i proširene kategorije stanovništva koje mogu da računaju na ovu vrstu pomoći, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić. 

„Ključno je da pokušamo da novu uredbu usvojimo što pre i da s njom startujemo već od novembra. Pravni sistem će dati odgovor na pitanje šta radimo u ovom kratkom vakuum periodu“, kazao je Antić novinarima, i dodao da se razgovara sa sekretarijatom za zakonodavstvo o tome da li je moguće da se ova podrška koristi i do donošenja nove uredbe. 

Kako je naveo nakon skupa o reformama EPS-a, Ustavni sud je postojeću uredbu proglasio neustavnom zbog toga što nije dobro definisan dvostepeni postupak, odnosno koji je organ nadležan za žalbe u slučaju da neko misli da su mu prava uskraćena, a ovaj problem će biti rešen novom uredbom na kojoj, kako je naveo, Vlada Srbije radi već neko vreme.

Utvrđivanje konkretnih rešenja još je u toku, rekao je Antić, dodajući da je planirano da se proširi krug osoba koje mogu da koriste ovu pomoć, na primer obuhvatanjem osoba zbog zdravstvenog stanja, i korisnika tuđe pomoći i nege.

Rešenja se donose u zajedničkom radu ministarstava, ali i u saradnji sa Svetskom bankom, koja, kako je rekao, ima iskustva u ovoj oblasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.