U trendu

Novac za Ukrajinu glavna tema na sastanku G7

KONIGSVINTER – Pružanju pomoći Ukrajini da izmiruje račune u narednim mesecima glavna je tačka na dnevnom redu dvodnevnog sastanka ministara finansija zemalja Grupe sedam (G7), a na agendi su i pitanja rastuće inflacije, klimatske promene, lanci snabdevanja i prehrambena kriza.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Sjedinjenih Država, Japana, Kanade, Britanije, Nemačke, Francuske i Italije razgovaraće danas i sutra o finansijskoj podršci Ukrajini koja ostaje bez novca u ratnim uslovima, nakon napada Rusije 24. februara, prenosi Rojters.

„Moramo da obezbedimo likvidnost ukrajinskoj vladi“, rekao je novinarima nemački ministar finansija Kristijan Lindner, čija zemlja predsedava G7 po principu rotacije.

On je istakao da je prilično optimističan da će G7 na ovom sastanku povećati sredstva koja bi omogućila Ukrajini da se brani tokom narednih meseci.

„Rat u Ukrajini, takođe, nosi sa sobom dodatne rizike u pogledu kretanja svetske ekonomije, inflaciju, kao i spori oporavak nakon pandemije. Stoga ćemo morati da razgovaramo o tome šta možemo zajedno da uradimo u delokrugu naših nadležnosti kako bi se izbegao scenario stagflacije“, kazao je Lindner.

Jedan zvaničnik iz G7, koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je Rojtersu da će ,„Ukrajina dominirati na ovim sastancima, a postoje i druga pitanja o kojima se mora razgovarati“, dodajući da će predmet debate biti i dugovi, međunarodno oporezivanje, klimatske promene i globalno zdravlje.

Ukrajina procenjuje svoje finansijske potrebe na 5,0 milijardi dolara mesečno za isplatu plata javnim službenicima i za rad administracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.