U trendu

Novak: Cene gasa u Evropi će ostati visoke

MOSKVA – Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke, neće se vratiti na nivoe s početka 2021. godine na 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za TAŠ.

„Kretanje cena će u velikoj meri odrediti vremenske prilike tokom zime, ali će one kratkoročno ostati visoke zbog oskudne ponude. Ne vidim kako bi mogle da se vrate na nivoe s početka 2021. od 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara“, rekao je on.

Generalno, Novak je situaciju s cenama energenata ocenio kao izuzetno volatilnu, i smatra da će se taj trend nastaviti u 2023. i za gas i za naftu.

„Trenutno vidimo pojačanu volatilnost. Videli smo dvostruke fluktuacije cena nafte – sa 65 na 130 dolara za barel. Ista situacija je i sa gasom“, dodao je on.

Prema Novakovim rečima, zapadne sankcije su uzrok skoka cena.

„Niko nije mogao da predvidi ove bezumne postupke zapadnih lidera kada su davane prognoze da će nafta biti oko 50-60 dolara za barel. Embargo na isporuku ruskih naftnih derivata u Evropu stupa na snagu u februaru, da vidimo kako će tada izgledati cene dizela“, rekao je potredsednik ruske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar