U trendu

Novak: Severni tok 2 biće završen zahvaljujući podršci EU

MOSKVA – Američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 su eklatantan primer protekcionizma s ciljem plasiranja njihovog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište, ali zemlje EU to vide i podržavaju projekat zahvaljujući čemu će on biti završen, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

„Ovo je bez sumnje očigledan protekcionizam. Glavni razlog zašto su naše kolege s one strane okeana protiv Severnom toku 2 vezana je pre svega s potrebom promovisanja sopstvenog proizvoda, njihovog tečog prirodnog gasa“, rekao je Novak za tv RBC, prenosi agencija Tas s.

Taj instrument je, kaže, suprotan principima tržišne konkurencije.

„Svi to znaju, uključujući zemlje koje su zainteresovane za ostvarenje projekta Severni tok 2, evropske zemlje i kompanije. Oni podržavaju projekat i siguran sam da će se, s obzirom na tu podršku, on biti završen“, naveo je Novak.

NJegova izjava dolazi dan nakon što je norveška međunarodna kompanija za sertifikaciju i kategorizaciju Det Norske Veritas (DNV GL) saopštila da prestaje sa svim aktivnostima na sertifikaciji gasovoda Severni tok 2 zbog novih američkih sankcija.

DNV GL je u novembru 2020. godine prestao da pruža usluge brodovima koji opslužuju Severni tok 2, navela je kompanija dodajući da sada zaustavlja sve aktivnosti vezane za testiranje sistema gasovoda.

Saopštenje norveške kompanije je izdato nakon što je SAD 1. januara stupio na snaku zakon prema kojem kompanije koje pružaju usluge testiranja, verifikacije ili sertifikacije za Severni tok 2 podležu sankcijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.