U trendu

Nove Čuvarkuće za 33 domaća prehrambena proizvoda

BEOGRAD – Pravo na žig “Čuvarkuća” danas su dobila 33 domaća prehrambena proizvoda u okviru Projekta Privredne komore Srbije (PKS) “Stvarano u Srbiji”, saopštila je Privredna komora.

Prema odluci Saveta za dodelu žiga, pravo da budu obeleženi “Čuvarkućom” dobili su delikatesi, mlinski i mlečni proizvodi, flaširane vode, kompanije “Mercator S”, “Žito Bačka”, “Milk House” i “Lidl”.

Sada je skoro 800 proizvoda iz više od 70 kompanija obeleženo tiim znakom.

“Sticanje prava na žig ‘Čuvarkuća’, znak je prestiža i značajna obaveza koju kompanija preuzima, a to je da poštuje i ispunjava sve kriterijume i uslove koje verifikuje Savet. Poštovanje svih procedura zdravstvene bezbednosti hrane preduslov je za dobijanje prava na žig. ‘Čuvarkuća’ je i velika obaveza kompanija da se održava kontinuitet proizvodnje i dodata vrednost proizvoda”, istakako je sekretar Udruženja za stočarstvo PKS-a Nenad Budimović.

Profesor marketinga na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Veljković ocenio je da je “Stvarano u Srbiji” strateški projekat koji je podigao svest o mnogobrojnim koristima ulaganja u domaće znanje i rad, resurse, edukaciju potrošača, privredu i društvo.

“Potrošači sve više obraćaju pažnju na ‘Stvarano u Srbiji’ i žig ‘Čuvarkuća’. Trgovinski lanci pomažu realizaciju projekta, a sve veći broj naših proizvođača shvata njegov značaj, ulaže u kvalitet i domaće sirovine i konkuriše za dobijanje žiga. Nadam se da ćemo do kraja godine imati 1.000 proizvoda sa žigom ‘Čuvarkuća’”, rekao je Veljković koji je i član Saveta za dodelu žiga.

Dodao je da kompanije čiji proizvodi nose ovaj znak i trgovinski lanci potvrđuju da raste prodaja tih proizvoda.

“Verujem da će se ovaj trend, koji ima svojevrsni multiplikativni efekat, nastaviti i u budućnosti. Kupovina ‘Čuvarkuća’ ima uticaj na povezane delatnosti u Srbiji, kao što su poljoprivreda, zanatstvo, transport, turizam, IT, konsultantske usluge. Pozitivan uticaj treba očekivati i na privlačenje stranih i domaćih investicija u oblastima gde postoji dobra osnova u pogledu sirovina, znanja, kreativnosti i drugih domaćih resursa za stvaranje kvalitetnih proizvoda”, objašnjava profesor Veljković.

Dodao je da se očekuje da će širenjem obuhvata projekta “Stvarano u Srbiji”, kao i konkretnom podrškom privredi i preduzetnicima, sigurno doći i do prodora proizvođača iz drugih oblasti i stvaranja bolljih uslova za razvoj čitavog društva.

Veljković je najavio da će u narednim fazama projekta posebna pažnja biti usmerena na korišćenje kreativnost i ideje mladih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.